USKRŠNJI PERCI
Potrebno je:
10 jaja
3 kašike šećera (supene)
10 kašika ulja (supenih)
malo soli
do 1 kg brašna (pola oštro pola meko)
1 prašak za pecivo
Postupak:
DOBRO umutiti jaja (zajedno žumance i bjelance) dodati šećer, sol, ulje i brašno.
Umjesiti tjesto.
Napraviti dugačku veknu rezati je na dva prsta debelo, odrezani dio tjesta probušiti
prstom (da dobijete kao kolut) okolo malo narezati makazama i kuhati u vreloj
vodi, perci su gotovi kad se dignu na površinu vode. (kao i njoke što kuhate)
Kuhane perce DOBRO ohladiti pa peći u vreloj rerni na 250 stepeni.Kad se perci
zapeku i napušu odmah rernu isključiti i još malo peći.
Ovi perci su ukusni i topli i hladni, malo su tvrdi ali se zato tope u ustima.
Obično kada nekome poklanjate šareno jaja za Uskrs onda u "rupu" od
perca stavite jaje i zamotate u salvetu po mogučnosti sa motivima Uskrsa.