ŠTRUDLA

Potrebno je:

1/2 Litre mleka
1 decilitar vode
2 jaja
2 velike kašike šećera
1 mala kašičica soli
1 kvasac
1 šaka ulja koje se dodaje u brašno kada se bude mesilo i brašno po potrebi ali
brašna toliko da testo ne bude tvrdo.

Priprema:
Rastopiti kvasac u mleku u kom je dodato 2 kašike šećera i 1 kašičica soli.
U tu masu dodati 1 decilitar vode i brašno tako da testo bude mekano i raditi testo
jedno 10 minuta rukama u toku mešenja dodati 1 šaku ulja. Testo podeliti u 4
jufke i ostaviti da kisne.Staviti čist čarsav na sto i razviti jednu jufku i filovati ,
postupak ponoviti 4 puta jer se dobijaju 4 štrudle.

Fil:
Skuvati 1/2 kg mlevenog maka sa 250 gr šećera, 3 decilitra mleka i 2 vanil šećera.
Kada se ohladi filovati štrudle.

Kada su stavljene u pleh štrudle premazati žumancetom.
Peći na 250 stepeni oko pola sata onda smanjiti na 200 stepeni i peći oko 10 min.

Glazura:
Na kraju pečenja štrudlu premazati sa 1/2 decilitra vode koja je prokuvana sa
2 kašike šećera, da bi štrudla dobila sjaj.