BEZKALORIČNI SOSEVI: Sosevi se prave u malim količinama ,pošto su dodatak uz jelo.
SOS OD MEDA Pomešati 4 kašike
meda sa 4 kašika sirćeta od belog vina .Dodati kašiku senfa
TABASKO SOS
SOS OD BELOG LUKA
3 kašike brašna, 1
šolja maslinovog ulja, 2 glavice belog luka , kašičica vegete,
SOS OD BELOG LUKA br.2
Natopiti 2 kriške
tosta u mleko,nastrugati
75 gr. badema , 1
češanj belog luka ,belance
od 1 jajeta,šoljicu
od kafe maslinovog ulja. Hleb
iscediti od mleka,mleko sačuvati. Luk
iscediti Sve sastojke izmutiti mikserom ,da se dobije fini krem.Na kraju
dodati sirće i soli po potrebi i mleko da bude krem srednje gustine.čuvati
u frižideru .
SOS OD CRNOG LUKA
2 glavice crnog luka,1
kašika maslinovog ulja ,2 kašike brašna,Sok od pola limuna,
SOS OD MLADOG CRNOG LUKA
Oprati,iscediti i
sitno iseckati vezu peršuna i
vezu mladog luka.Dodati
8 kašika maslinovog ulja, 3
kašike sirćeta, Kašiku
senfa, kašiku šećera, malo
soli i malo bibera. Mutiti
sve dok se ne dobije fini sos. Dobar
je za :zelenu salatu,ribu,krompir i jaja.
SOS OD CRNOG LUKA br.2 3-4 glavica crnog
luka, 2 kašike
brašna, 2 kašike
kisele pavlake,so,biber ,malo šećera,malo goveđe supe. Na
maslinovom ulju ispržiti 2-3 kašike šećera dok ne porumeni.Propržiti sitno
iseckan crni luk,dodati brašno da se prži ,pa dodati goveđu supu ili kockicu.Kada
tečnost uvri masu dobro ižgnječiti,propasirati kroz cediljku.
SOS OD KARIJA Oljuštiti i iseckati
1 jabuku i 1 glavicu crnog luka i sve to propržiti u 4 kašike maslinovog
ulja.Kada jabuka i luk postanu glatki,dodati 1 ravnu kašiku karija i promešati
dobro da nebi zagorelo.Posoliti vegetom.
SOS SA MAJONEZOM 200grama kaša od jabuka,300
grama hrena,Kašičica
soka od limuna,600
grama majoneza.(Posni majonez :6 kašika gustina,24 kašika vode,3 kašike
senfa,9 kašika maslinovog ulja,sok od limuna,so i biber po ukusu).
SOS OD KAJSIJA Litar kompota od kajsija propasirati,dodati koru od pola pomorandže,50 grama margarina,pa kuvati 5 minuta.Dodati 2 decilitra crnog vina,bibera,propasirati pileču ili guščju džigericu i malo gustina.Dodati sok od pečenja i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.Služiti uz pečeno pile,gusku ili ćurku.
KOKTEL SOS 200 grama majoneza,
6 kašika kečapa, 2
kašike seckane rotkve,1
kašiku senfa ,čašu
konjaka, sitno
seckanog peršuna,bosiljka,malo sitno seckanog luka,malo sitno seckane
SOS OD PERŠUNA 2 vezice peršuna iseckati sitno, 2-4 čena belog luka izgnječiti ,pa izmiksati da postane pasta. 2 kašike mlevenih oraha ili badema, 40 grama parmesana i 10 kašika maslinovog ulja.Sve zajedno izmiksati,pa staviti u frižideru do služenja.Uz pečenje ili uz krompir.
SOS UZ KROMPIR Presecite 1 svežu
papriku,izvadite seme operite i sitno iseckajte.Očistite
i 1 čen belog luka i 1 glavicu crnog luka. 400
grama paradajza operite,sameljite ili istisnite kroz đevđir.
SOS OD SENFA 6,5 kašika senfa,
2 kašike sirćeta,2-3 kašike maslinovog ulja, 50 grama šećera, 1 veza mirođija,
vegete i mleven
biber prema ukusu. Senf
i šećer mutiti dok se šećer ne otopi,polako dodavati ulje. Posoliti i
pobiberiti po ukusu. Dodati mirođiju.
SOS ZA :govedinu
,jagnjetinu ,piletinu,kobasice i roštilj
4 kašike maslinovog
ulja i 4 kašike
sirćeta od crnog vina.
SOS OD SUVIH ŠLJIVA 500 grama suvih šljiva,kašika
šećera,kora
od 1 limuna,malo
cimeta,kašika
brašna,šoljica
belog vina. Šljive
potopiti uveče u vodu,a ujutru ih prokuvati i zašečeriti.Dodati narendanu
SOS OD SLATKIH PAPRIKA U kupuću vodu staviti
10 sušenih paprika,da se dobro natope i malo prokuvaju.
SOS OD HLEBA I PARADAJZA Potopiti četvrt hleba
u slanu vodu ,potom iscediti. Oprati
1 kilogram paradajza i iseči na četvrtine. Hleb
i paradajz izmešati,pa dodati češanj belog luka. Mutiti
bez prestanka dodavajući 8 kašika maslinovog ulja i 3 kašika vinskog sirćeta.
Začiniti vegetom,sušenim bosiljkom ili origanom. Kada
se sve dobro umuti, procediti kroz đevđir da bude fina pasta.Do služenja
čuvati u frižideru. Ovaj
sos je za: kuvan krompir,salatu,jaja i ribu. Veljanović Slavka - Kragujevac
|