LOPTICE
OD PIRINČA U SOSU OD PEČURKI
MATERIJAL:1
šolja pirinča, 3 kašike brašna, 1,5 dl ulja, so i biber. SOS: 300 g
svežih pečuraka, 1 dl kisele pavlake, 1 dl belog vina, 1 kašika brašna,
1 glavica
crnog luka i peršun.
PRIPREMANJE:
Oprati pirinač, ocediti ga od vode, pa ga obariti, ponovo ocediti i
ohladiti. Dodati kašiku brašna, posoliti i pobiberiti. Promešati masu
i od nje
oblikovati kuglice. Svaku uvaljati u brašno i ispržiti na vrelom ulju.
Očistiti
pečurke i iseći ih na tanke listiće. Propržiti ih zajedno sa sitno seckanim
crnim
lukom i peršunovim listom na puteru. Dolivajući po malo belog vina, dinstati
ih neko
vreme. Posuti ih brašnom i naliti vodom. Mešajući, ostaviti da se krčka
dok umak ne
dobije zadovoljavajuću gustinu. Na kraju dodati pavlaku i po potrebi posoliti.
Spustiti kuglice od pirinča u sos pred kraj dinstanja.
|