TORTA "GRČKI SLADOLED"
Potrebno je: 4 kesice kupovnog
želatina (iz prodavnice ne na merenje),
2 dcl vode za zelatin,1 litar mleka, 400 grama šlaga na merenje,2 dcl mleka
za mućenje šlaga,
22 kašike šećera u kristalu,
150 gr napolitanki od lešnika,
150 gr napolitanki od nugata ili čokolade,
150 gr plazma keksa ,
100 gr pečenog i mlevenog lešnika,
voće po izboru (kivi, banane, jagode, maline, višnje, mandarine),
2 manje slatke pavlake.
Priprema: Razmuti 4 kesice želatina u 2 dcl vode. 1 litar mleka staviti da se
kuva sa 22 kašike šećera u kristalu, kada provri skinuti sa vatre i umešati
razmućen želatin, vratiti na vatru da baci jos jedan ključ zbog vode iz želatina
uz stalno mešanje.
Skinuti sa ringle i pustiti da se ohladi.
Posebno umutiti 400 grama šlaga sa 2 dcl ohladjenog mleka.
Mutiti mikserom ohladjeno mleko sa želatinom i u to dodavati
umućeni šlag kašiku po kašiku. Kada je masa umućena
podeliti je na 3 dela u činijama za mućenje :
I U prvi deo dodati 150 gr mlevenog plazma keksa i 100 gr
pečenog i mlevenog lešnika.
II U drugi deo dodati 150 grama mlevenih napolitanki od nugata
ili čokolade.
III U treći deo dodati 150 grama mlevenih napolitanki od
lešnika.
Filovati u kalupu za tortu tako što:
I Sipati u kalup prvo prvi deo sa plazmom i lešnicima,
pa onda staviti voće po izboru.
II Drugi deo preko prvog staviti sa mlevenim napolitankama
od nugata ili čokolade i voće po izboru.
III Treći deo sipati masu treće činije sa mlevenim
napolitankama od lešnika.
Ostaviti preko noći u kalupu, ujutro skinuti kalup i
nafilovati tortu sa 2 manje umućene slatke pavlake.