ČOKOLADNA TORTA

Potrebni materijal: 560 gr.crne čokolade, 9 jaja, l50 gr. braon šećera, 2 kašike ruma, 250 ml.slatke izmućene pavlake. Kalup u koji će se peći ne smije biti sa otvaranjem dnom, vec šerpa od 25 sm prečnika ili neka malo dublja tepsija. Ovo dublja jer je količina dosta velika kad se sve to izmuti pa da ne bi kipjela preko posude.
Istopiti čokoladu na laganu temperaturu ili mikrotalasnu pećnicu, ali da ne bude pregrijana nego da se lijepo istopi, tj. ravnomjerno. Uključiti rernu na 160 C . Obložiti šerpu masnim papirom, premazati s malo ulja ili putera i posuti brašnom.
Izmutiti 250 ml. sl. pavlake i odložiti u frižider, izmutiti bjelanca s malo šećera, posebno izmutiti žumanca s ostatkom šećera dok se ne zgusne, dodati rum, dodati izmućenu pavlaku, pa onda istopljenu čokoladu koja treba da bude mlaka ne nikako pregrijana, pa onda izmućena bjelanca. Brašna nema, da ne mislite da sam ga zaboravila. Sve lijepo polako izmijesati i preliti u kalup za pečenje. Uzeti veći pleh i naliti ga do pola vrućom vodom i staviti kalup u njega i ubaciti u rernu. Peći jedan sat na istu temperaturu od 160 C. Može se staviti folija odozgo da malo ne uhvati a ako vam šporet ravnomjerno peče ostale kolače onda i ne mora. Kad je kolač pečen poznaće se što se on pomalo odvoji od stranica posude, uobičajeno je to i kod ostalih kolača. Izvaditi kolač iz pleha i ostaviti da se hladi nekoliko sati, ne vaditi ga iz svoje posude, i ostaviti ga u frižider do sjutradan. Ova torta je jako sočna, čak djeluje kao da nije pečena, to koliko je sočna. Može da se ukrasi sa čokoladnim šlag kremom i preko stavi nekog omiljenog voća.
Mislim da će vam se svidjeti. Jaka je i režu se manja parčad.