BAKLAVA SA VIŠNJAMA
POTREBNO JE:
500 g tankih kora,2 jaja,1,5 šoljica + 200 g šećera,0.5 šoljice ulja,2 vanil
šećera,
1 prašak za pecivo,cimet,1.5 kg višanja,150 g oraha,malo suvog grožda i 1 kiselo
mleko.
PRIPREMA:
Kore iseći na veličinu pleha i redjati po 2 kore premazane filom, pa red očišćenih
višanja, malo seckanih oraha i suvog grožda, posuti vanil šećerom i cimetom.
Pleh prethodno podmazati i redjati slojeve kora, fila i višanja dok se ne utroši
sav materijal.
Višnje treba očistiti od koštica, orahe možemo izlomiti ili bolje samleti pa
popariti (dobija se različita aroma).
FIL:
Mutiti mikserom jaja i šećer. Kad je dobijena pena, dodavati redom ulje, prašak
za pecivo i kiselo mleko. Ovim filom se premazuje svaka kora i potrebno je ostaviti
malo za odozgo. Kada sve slojeve poredjamo, baklavu treba iseći na kocke ili
trouglove, pa preliti preostalim filom i staviti da se peče oko 40 minuta u
rerni.
Kad se baklava malo prohladi preliti je pripremljenim mlakim sirupom.
SIRUP:
200 g šećera kuvati sa 4 dcl vode oko 20 minuta. Na kraju dodati 1 vanil šećer
i 1 limun, pola iscedjen a polovinu iseći na kolutiće.