|
ALZIR TORTA
Biskvit:
Umutiti 5 belanjaka, 5 kašika šećera, 3 žumanjca, 1 kašika griza, 4 kašike mljevenih
orasa, 3 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo.
Peći dva puta(10 jaja).
Fil I:
Prokuvati 2 dcl vode sa 2 dcl ananas soka (iz konzerve) i 4 kašike šećera. U
međuvremenu razmutiti 4 kašike gustina od količine ananas soka i ukuvati u kipuću
tečnost. Kuvati dok se ne zgusne-oko 5 minuta. Kad se fil ohladi dodati mu iscedjen
i iseckan ananas 1 kg potreban. Umutiti 1/2 litre šlaga i lagano umešati u fil.
Fil II:
Prokuvati 2 dcl mleka sa 5 kašika šećera. Umutiti 4 žumanjca i 4 kašike gustina
(biće malo gušća masa pa stoga je malo razredimo sa mlekom od potrebne količine)
kad provri mleko ukuvati žumanjca i gustin. Kuvati samo dok se ne zgusne.
U ohladjen fil dodati 150 g prethodno izradjenog margarina.
Način filovanja:
Biskvit nakvasiti sokom ananasa, prethodno ga izbosti viljuškom da bolje upije.
Zatim premazati Filom II, na to staviti 1 kg banana isečene po duzini,
zatim staviti Fil I, gore drugi biskvit, nakvaŠen sokom ananasa. Ukrasiti šlagom...
Pozdrav!
Smilja Strajinic,Basildon
|