KREM
TORTA OD JABUKA
Potrebno
je.
Za testo: 300 gr.putera,300 gr. brašna,2 kašike kisele pavlake,
1 kašičica
praška za pecivo,
1 vanil šećer.
Za fil: 100 gr.mlevenih očišćenih badema,
100 gr, šećera,
100 gr. putera,3 žumanca i 2 cela jaja,
1 dcl.umućene slatke
pavlake,
1 kg, kiselih jabuka, malo cimeta i šećera po ukusu.
Jabuke
oljuštiti, narendati, pošećeriti po svom ukusu i dinstati
da omekšaju i sva tečnost
ispari.
Na kraju dodati cimeta po svom ukusu.Dobije se fina gusta smesa.
Za
to vreme od navedenih sastojaka zamesiti testo koje treba
ostaviti 1 sat u frižideru.
Na
pari skuvati 3 žumanca i 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera.
Kada se ohladi u to
dodati umućen puter i bademe.
U ohladjene masu od jabuka dodati 1 dcl. umućene
slatke pavlake.
Tako su se dobila dva fila:jabuke i žuti.
Testo podeliti na
4 dela.
Svaki deo razviti u koru veličine pleha i peći posebno na 200 stepeni
oko 10-tak minuta.
Ohladjene kore filovati ovim redom.
Prvo žuti fil pa preko
njega fil od jabuka pa kora i tako redom.
Poslednja kora se filuje samo sa
filom od jabuka.
Posuti sa bademima. Torta treba da odstoji najmanje 1 dan.
|