Torta Garaš

Potrebno je: 250 gr.putera, 250 gr.prah šećera, 6 jaja, 70 gr.čokolade u prahu ili kakao, 2 kesice vanil šećera, 250 gr.mlevenih oraha i jos 50 gr. za posipanje, 6 ml.konjaka, viskija ili grand marnijea sa ukusom pomorandže.
Puter umutiti sa 200 gr.prah šećera i 6 žumanaca. Kada ste dobili finu smesu dodajte lagano da vam ne leti, prah 70 gr.čokolade u prahu ili kakaoa. Ja sam stavila čokoladu u prahu; i sve jos malo mutiti da se dobije fini čokoladni krem. Od tako dobijenog krema odvojiti cca 1/3 fila i ostaviti sa strane.
U ostatak fila dodati kašiku po kašiku 6 umućenih belanaca sa preostalih 50 gr.šećera u prahu i 250 gr.mlevenih oraha. Dok dodajete belanca i orahe mešajte ručno varjačom bez miksera dok ne sjedinite čokoladni fil sa belancima i orasima. Obložite pek papirom kalup za tortu sa obručom veličine 22-24 cm i sipajte smesu. Moj kalup za tortu je bio veći 26 cm.pa mi je torta došla niza.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 20-30 minuta. Čačkalicom probajte da li je testo pečeno. Kada se kora ohladi stavite je na tanjir za tortu i pospite je celu konjakom ili viskijem ili kao što sam ja uradila sa grand marnijeom. Filom koji ste ostavili sa strane, premažite celu tortu odozgo i sa strane i pospite orasima ili je prelijte glazurom od čokolade. Ja sam odabrala varijantu sa posipanjem krupnije samlevenih oraha.Tortu do služenja stavite u frižider.