BERNI
TORTA
Umutiti
4 belanca sa 150 gr.šećera, dodati 4 žumanca.Zatim umešati 2 kašike tople
vode,
na vrh noža soli, struganu limunovu koricu, kesicu vanil šećera 100 gr.
brašna
i 100 gr. skroba i pola kesice praška za pecivo.Sve dobro umutiti i sipati
u okrugao podmazan i brašnom posut pleh (oko 26 cm) Peći u zagrejanoj
rerni na 200 stepeni oko 40 min. peći tiho.
Pečenu tortu ohladiti i preseći
na pola.
Fil: skuvati žuti krem od pola litre mleka, 3 žumanca umućena sa 120 gr.šećera
i 40 gr. brašna i kesicom vanil šećera. Voditi računa da fil ne bude redak.
Kada se ohladi umutiti ga sa 125 gr. putera.
FIl staviti između 2 kore. i sa strane. odozgo tortu preliti sa glazurom
od 125 gr. šećera u prahu i 50 gr. putera
i ruma po želji da se dobije
glatka masa.
Sa strane tortu posuti sa prepečenim i samlevenim krupno lešnicima.
Torta mora da odstoji 1 dan najmanje.
Ovo je jedna od mojih 10 najomiljenih
torti.
Takođe, ako je verovati istoričarima ,ovo je i najomiljenija torta čuvenog
pisca
Onore de Balzak
|