SIR - PITA

Potrebno je:
3 dcl mlake vode, šećer pola kašičice, ulje 1 manja šoljica, 2 jaja, so po ukusu, 1 prašak za pecivo, brašno po potrebi, svinjska mast za premazivanje, zelje , spanac, blitva oko 200 gr. 2 jaja, sir 300 gr.1 supena kašika griza. U mlaku vodu dodati šećer, so, ulje, razmućena 2 jajeta, prašak za pecivo, pa postepeno dodavati brašno, umesiti glatko meko testo.
Testo ostaviti 15 minuta da odmori. Testo premesiti i iseći na 6 jufkica.
Ako pravite sa zeljem, zelje oprati i iseći, pomešati sa sirom, 2 jaja, 1 supenom kašikom griza i malo mleka, ako je fil gust. Ako pravite fil samo od sira, u izmrvljen sir dodati 2 jaja, 1 kašiku griza i malo mleka ako je fil gust. Svaku jufkicu razvući do veličine tanjira, premazati je sa malo masti i ređati jednu na drugu. Na jedno mesto naslagati 4 jufkica, a na drugo 2 jufkice (poslednje jufke se ne premazuju mašću). 4 jufkice razvući u veliku koru i staviti u tepsiju podmazanu mašću, tako da krajevi kore vire sa svih strana tepsije. Preko kore rasporediti nadev. Preostale 2 jufkice razvući u koru veličine tepsije i staviti preko nadeva. Krajeve donje kore razvući do sredine gornje kore. Zeljanik peći na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatnožutu boju. Pečen zeljanik pokriti vlažnom krpom i ostaviti 15 minuta da se prohladi.