Vrh kocke
Potrebno je; za koru: 4 jaja,100 gr.šećera u prahu,150 gr. putera,
2 kašike kakaoa,1 kesica praška za pecivo, 3 kašike brašna,
150 gr.mlevenih oraha.
Za fil: 200 gr. džema od kajsija, 150 gr.mlevenih oraha,150 gr. šećera u prahu, 2 kesice vanil šećera,50 ml.ruma.za preliv: 200 gr. čokolade i 3 kašike ulja.
Odvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti u čvrst sneg.
U posudi gde su žumanca dodati šećer u prahu i puter i penasto
umutiti, pa dodati redom, brašno, prašak za pecivo, kakao i mlevene
orahe. Izmešati i u to dodati kašiku po kašiku umućena belanca uz
lagano mešanje. Pleh za pečenje veličine cca 30 x 20 cm podmazati
puterom i posuti brašnom. Sipati smesu, poravnati je i peći na 200
stepeni. Pečenu koru ohladiti. Kada je kora ohlađena, premazati je
sa 200 gr.džema od kajsija. Preko kajsija naneti fil od mlevenih
oraha, šećera u prahu, vanil šećera i ruma. Na pari ili u šerpici na
laganoj vatri rastopiti 200 gr. čokolade i 3 kašike ulja i kada se
malo prohladi, premazati ravnomerno preko kolača. Seći na kocke.
|