ŠTRUDLA
SA MAKOM ILI ORASIMA
U 2,5 deci ( 250 gr.) mlakog mleka sa malo šećera i malo brašna razmutiti
paketić svežeg kvasca i ostaviti da nadođe.
60 gr. masnoće umutiti sa kašikom šećera i 3 žumanca,na vrh noža soli
i istruganom limunovom koricom.
U to sipati nadošli kvasac sa mlekom i oko 500 gr. oštrog brašna.
Ako treba dodati još malo da testo ne bude tvrdo.
Lepo ga izraditi i podeliti na 3-4 jufke i ostaviti da se odmori 15 min.
Svaku jufku razvući sa oklagijom i filovati.
Ako je mak prethodno ga skuvati u mleku zašećerenom po vašem ukusu.
Ako su orasi onda ih popariti sa malo mleka i posuti prah šećerom.
Za svaku jufku treba 100 gr. maka ili oraha.
Jufke složiti u podmazan pleh,ostaviti pola sata da
narastu, premazati ih žumancetom i peći.
|