SALČIĆI
Potrebno je: oko 600 gr brašna,
400 gr. samlevenog sala,4 žumanca,
na vrh noža soli,1 kvasac, 2 kašike šećera,kora limuna,
200 gr. mleka,belanca,seckani orasi, pekmez,prah šećer,
vanil šećer, 2 kašike rakije ili ruma.
U mlako mleko sipati 2 kašike šećera i malo brašna pa u to razmutiti kvasac
i ostaviti da nadodje. U posudu za mešenje sipati 4 žumanca,malo soli, struganu
koru od limuna, 2 kašike rakije ili ruma, izmešati, sipati nadošli kvasac sa
mlekom i postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi lepo glatko testo malo mekše
nego za običan hleb.Dobro izradite i razvucite koru.
Dobijenu koru premazati sa trećinom sala pa prekolopiti trećinu kore sa leve
pa sa desne strane.Onda preklopite testo od sebe pa prema sebi kao koverat za
pismo.Ostaviti da odstoji
15 minuta pa oklagijom razvući koru.Ponoviti postupak drugi put.
Pa ponovo odmoriti i tako treći put. Dobijenu koru razvući u koru debljine 1
cm i seći na trake duge 8 cm a široke 5 cm.
Na svaku stavljati po malo pekmeza od kajsija ili šljiva pa preklopiti užom
stranom.Možete ako hoćete svaku kiflicu umočiti u umućeno belance pa u seckane
orahe i tako redjati u pleh.
Ali i ne mora.
Pečene uvaljati u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.
|