MILIBROT
Potrebno je: oko 600-700 gr.brašna, 25.gr.svežeg kvasca,100 gr.šećera
u prahu,100 gr. putera, 3 jaja, rendana korica limuna, prstohvat soli,
2,5 dcl.mleka,
100 -150 gr.suvog grožđa, 2 kesice vanil šećera, malo ruma.
Grožđe potopiti u rum i ostaviti da nabubri. Kvasac razmutiti u 2,5 dcl mlakog
mleka
u koji se doda 1 kašičica šećera i 1 kašičica brašna i ostavi da
kvasac krene.
Puter koji je sobne temperatire i omekšao umutiti sa 100 gr.
šećera u prahu i 2 jaja,
2 kesice vanil šećera, prstohvat soli.
U to dodati narendanu koru od 1 limuna, i nadošli
kvasac sa mlekom.
Promešati i dodati odmah 300 gr. brašna, promešati i nastaviti da
dodajete brašno dok se ne zamesti meko, glatko testo.
Rukama razvući testo
u četvrtast oblik i posuti oceđenim suvim grožđem.
Testo ispreklapati i premesiti da se
grožđe rasporedi.
Tako dobijeno testo ostaviti oko sat vremena da naraste.
Nakon toga testo podeliti na dva dela i uplesti pletenicu tako što ćete
prebacivati jedan
valjak testa preko drugog ili svaki valjak možete posebno
uvrnuti i tako ih staviti u pleh
koji ste oblozili sa pek papirom.
Ostaviti jos 15-20 minuta testo da nadođe.
Premazati ga žumancetom i peći na 180- 200 stepeni dok ne porumeni.
Pečeno je kada čačkalica koju ubodete u testo bude suva.Ohladiti i onda seći.
Posuti sa prah šećerom
|