KOLAČ OD SIRA
Kora:
150 g mlevene plazme,
75 g otopljenog putera,
3 kašike mleka
Fil:
500 g neslanog sremskog sira,
500 ml slatke pavlake,
10 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
2 kesice želatina
Preliv:
1 belance,
1 čaše šećera (čaša od kiselog mleka)
2 čaše iseckanih jagoda ili nekog drugog voća
Priprema:
Kora:
U plazmu sipati otopljen puter i promešati.
Dodati mleko.
Masu sipati i prstima dobro prilepiti na dno okruglog manjeg pleha kome se skida ivica.
Fil:
Dve kesice želatina sipati u 100 ml hladne vode i ostaviti da nabubri.
Sremski sir i šećer izmešati varjačom.
Dodati slatku pavlaku (ne mutiti, samo je onako tečnu sipati u sir).
Nabubreli želatin ugrejati da se rastopi.
Dodati beloj masi.
Hladnom vodom navlažiti ivicu pleha pa sipati fil preko kore.
Ostaviti u frižideru da se dobro stegne, bar 4-5 sati.
Ja u beli fil stavim iseckano voće..
Preliv:
U dublji sud staviti belanca, šećer i iseckano voće.
Mutiti mikserom sve zajedno dok se ne dobije penasta gusta masa..
Dobro ohlađenu tortu pažljivo odvojiti od kalupa i prebaciti na tacnu.
Isečeno parče torte obilato preliti kremom od voća.
|