Dvobojne kiflice
Potrebno je: 500 ml.mleka, 3 kašike šećera,1 kocka kvasca, 3 žumanca,
2,5 dcl ulja,
prstohvat soli, 5 kašika kakaoa, oko 1 kg brašna, 300 gr.šećera,
2 dcl vode.
Od 300 gr.šećera i 2 dcl vode skuvati sirup i ostaviti ga sa strane.
U malo mleka i 3 kašike šećera rastopiti kocku kvasca i ostaviti da krene.
Za to vreme umutiti varjačom ulje i 3 žumanca, prstohvat soli i u to dodati mleko sa kvascem
i oko kilogram brašna da se zamesi glatko testo. Dodati jos malo brašna ako je potrebno.
Umesiti testo i podeliti ga na dva dela. U jedan staviti
5
kašika kakaoa i zamesiti da se dobije braon testo. Beli deo testa i braon deo testa podeliti na po 8 jufkica. Oklagijom razvuci belu
jufkicu u krug pa preko staviti razvucenu braon jufkicu. Pritisnuti malo oklagijom i podeliti na
8 trouglova i svaki urolati. Onda uraditi obrnuto, na braon jufkicu staviti belu.
Slagati u pleh na pek papir. Peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Pečene vruće kiflice svaku provući kroz sirup i ostaviti da se ohlade
Kiflice možete filovati sa džemom od jagoda ili malina
ili sa poparenim mlevenim orasima pomešanim sa nutelom.
|