Brzi kolač od maka
Potrebno je:
2 šolje brašna,
1 šolja šećera,
0,5 šolje ulja,
1 šolja mleka
4 jajeta,
1 p. za pecivo,
300 gr. maka
Ako kupite već pripremljen mleven mak onda ga samo razredite
sa malo mleka da dobijete fil koji ćete moći da premažete preko testa.
Možete dodati i malo mlevenih oraha, suvog groždja
ili šećera po vasem ukusu u fil.
Za testo prvo umutiti 4 belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi umutiti 4 žumanca sa šećerom, uljem, mlekom, dodati brašno
i prašak za pecivo. U dobijenu smesu dadati ranije umućena 4 belanca.
Pola smese izliti u pleh u kome ćete peći kolač i kada se uhvati korica
izvaditi iz rerne i staviti fil od maka i preko fila preliti sa drugom polovinom
smese za testo. Vratiti u rernu da se kolač ispeče do kraja.
Kolač peći na 200 stepeni.
Kada je porumeneo izvaditi ga napolje, prohladiti i seći na kocke.
Posuti sa prah šećerom.
|