BAKLAVA
Potrebno je:1 kg. tankih kora,400 gr. mlevenih oraha i 100 gr seckanin.
100 gr. suvog grožđa.100 gr. šećera kristal. Ulje.
Za sirup:750gr.šećera.0,5 l.vode.ceo limun isečen na kolutove
Pomešati orahe mlevene i seckane sa suvim grožđem i šećerom.
U podmazan pleh ređati 4-5 kora(svaku poprskati sa uljem)pa posuti napravljenim
filom od oraha, šećera i suvog grožđa.Tako ređati dok se sav materijal ne utroši.
Poslednju koru premazati uljem iseći oštrim nožem na kvadrate ili romboide i
staviti u rernu da se peče na 180 stepeni. Kada kora porumeni izvaditi iz rerne
i ostaviti da se prohladi.Skuvati sirup kao za slatko od šećera vode i limuna.
Toplim sirupom preliti prohlađenu baklavu. Ostaviti da upije.
BAKLAVA
- starinski recept
1/2
kg tankih kora,1/2 kg mlevenih oraha,topljeni puter po potrebi,1/2 kg šećera
limun voda.Ko voli može da napravi i tirit koji se pravi od 1 žumanceta tvrdo umešenog
sa brašnom, izrendanog na krupno, ispečenog u rerni da samo malo porumeni
(pažnja lako gori) pa posle samlevenog i pomešanog sa mlevenim orasima.
Možete i pola oraha sitno iseckati a pola samleti.Baklava sama od sebe nije
komplikovana, umetnost je ispeći je.U podmazanu puterom tepsiju se redjaju tanke
kore tako da otprilike ima 4 reda kora ( gornji i donji red/sloj su malo deblji
nego dva srednja) svaku koru premazati četkom namočenom u topljeni puter,
zatim staviti drugu koru i sve tako dok se ne naslaže jedan sloj.Na premazanu
puterom koru posuti jednu trećinu oraha da bude ravnomerno i onda slagati sledeći
sloj kora dok se ne utroši sav materijal.Ovako naslaganu baklavu treba izrezati
oštrim nožem do dna na kocke željene veličine i oblika. Puter staviti u manju
posudu i dobro ga zagrejati i kašikom zaliti izmedju svake kocke.Peći u predhodno
zagrejanoj rerni na 150 C dok se kocke ne počnu odvajati, jedna od druge, otprilike
treba 1 sat...ali zavisi od rerne.Pečeno i vruće zaliti malo prohladjenim sirupom(agdom).Pravi
se tako što se šećer uspe u posudu, na to se uspe malo vode, tek toliko da pokrije
šećer i ukuva da bude srednje gust sirup u koji se dodaju tanko rezani kolutovi
limuna.Ostaviti da se ohladi.
BAKLAVA sa MAKOM
500 gr. tankih kora,4
cela jaja,1 kiselo mleko,2 praška za pecivo,
1 šoljica od kafe ulja,1 šolja od bele kafe kristal šećera,2 šolje od bele kafe
mlevenog maka.Sem kora, sve sastojke izmešati. Pleh u kome će se peći podmazati
i ređati kore tako što se svaka namaže sa dobijenom smesom.Kada je baklava složena
iseći je i peći. Toplu baklavu preliti sa hladnim sirupom i to:2 lončeta od
1/4 šećera i 1 ipo lonče vode.
BAKLAVA
SA ORASIMA I JABUKAMA
12 tankih
kora i 100 gr putera
Krem: 6 jaja,6 kašika šećera i 6 kašika brašna
Nadev: 200 gr. mlevenih oraha, 1kg kiselih ,oljuštenih i narendanih jabuka
Preliv: 500 gr. šećera,4 dcl.vode,sok od pola limuna i 1 vanil šećer.
Puter rastopiti i ostaviti na mlakom. Jaja, šećer i brašno umutiti kao za patišpanj.Uzeti
prvih 4 kora od 12. Svaku poprskati sa puterom.Na zadnju staviti trećinu rendanih
jabuka i oraha i preliti sa tećinom mase od jaja.Čvrsto umotati u rolnu. Staviti
na podmazan pleh. Tako još 2 puta. Ukupno 3 jufke.Svaku zaseći nožem na komade
željene veličine i zaliti preostalim puterom.Peći 5 minuta na jakoj temperaturi
pa smanjiti na 180-200 stepeni i peći dok baklava ne porumeni.Skuvati preliv
da ne bude suviše gust pa preliti sa vrućim prelivom vrući baklavu.Ostaviti
da upije.
HUSINA BAKLAVA
Kore: 400 gr. tankih kora
za pitu
Testo: 125 gr margarina,1 jaje,200 gr. brašna
Fil: 250 gr. putera,150 gr. mlevenih oraha
Preliv: 750 gr. šećera,6-7 dcl.vode,sok od pola limuna, 1 vanil šećer
Prvo umesiti testo od margarina ,jajeta i brašna. Oblikovati u 2 valjka i staviti
u zamrzivač da se stegne da bi lakše mogao da se renda. U šerpici rastopiti
puter i držati na mlakom. U podmazan pleh staviti prvo 2 kore koje treba poprskati
sa puterom,posuti sa mlevenim orasima a preko oraha nastrugati ravnomerno zamrznuto
testo.Zatim staviti samo 1 koru i ponoviti postupak sa rastopljenim puterom,orasima
i struganim testom.Tako naizmenično ređati kore,nadev i rendano testo a odozgo
na kraju staviti opet 2 kore kao što je na dnu pleha.Voditi računa da rasporedite
sastojke.Putera ostaviti oko 1/3 od cele količine. Baklavu iseći oštrim nožem
i svaku kocku zaliti ostatkom putera. Peći u vreloj pećnici 5 minuta a zatim
smanjiti na 180 stepeni. Peći tiho dok ne porumeni.Pečenu je preliti sa vrućim
sirupom koji skuvati od šećera, vode soka od limuna i vanil šećera. Da ne bude
previše gust.
|