ALEKSANDRINI PUŽICI SA CIMETOM
Za testo je potrebno:
500 gr. brašna, (ako zafali dodati jos malo po potrebi da testo bude
mekano a da se ne lepi za ruke)
60 gr.šecera,1-2 kesice suvog kvasca, prstohvat soli, 2,5 dcl mlake vode,
125 gr.putera,2 jaja
Za premaz:
80-100 gr.putera, 3 kesice mlevenog cimeta, 5-6 kašika kristal šećera,
3 kesice vanil šećera, suvo groždje po želji.
Pomešati brašno, šećer, so, suvi kvasac u jednu posudu.
U drugu posudu viljuškom umutiti jaja, dodati mlaku vodu i otopljen puter.
Pomešati suve i mokre sastojke i umesiti testo i ostaviti ga da
odstoji 15 minuta.
Za to vreme napraviti premaz tako što ćete u omekšali maslac dodati cimet , vanil šećer i kristal šećer. Sve umutiti u smesu.
Ako hoćete male pužiće, onda naraslo testo podelite na dva dela.
Na dasci pospite brašno i oklagijom razvucite prvi deo testa.
Premazati ga polovinom smese sa cimetom i uviti u rolat.
Isto tako uraditi i sa drugim delom testa.
Seci parčiće debljine prsta i slagati u plah na pek papir.
Ostaviti još malo da naraste i onda peći na 180-200 stepeni oko 20 minuta.
Kada je pečeno možete pužiće premazati glazurom od malo mleka
i prah šećera i vratiti nazad u rernu na 1 - 2 minuta.
|