VENAC OD GRAŠKA
Potrebno je: 500 gr.
očišćenog graška ili kesa zamrznutog. Oko 100 gr. putera,25 gr. brašna,
100 gr.šunke ili mortadele,2 dcl mleka,4 jaja, 1 crni luk, biber, začin,
mirodjija, peršun, prezle.
U slanoj vodi obariti grašak ali da se ne raspadne. Ocediti ga.
Na 30 gr putera propržiti da ostane beo crni luk manja glavica ili
1 struk mladog luka.U to dodati grašak, začin po ukusu, seckanu mirodjiju
i peršun i malo bibera. Skloniti sa plotne i u to dodati sitno seckanu
šunku ili mortadelu.Može i malo sitno seckane slanine.
U drugu posudu od 30 gr. putera, 25 gr. brašna i 2 dcl mleka skuvati bešamel
sos. Da bude malo gušći pa u njega dodati uz mešanje jedno po jedno jaje.
Sipati u grašak i sve zajedno sjediniti.Posudu za kuglof dobro namazati
sa ostatkom putera i celu posudu posuti sa prezlama.Višak prezli istresti
i sipati grašak.Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.Istresti u tanjir.Služiti uz razne
priloge naprimer uz sos od gorgonzole.
|