SARMICE OD KELJA
Potrebno je: 15 listova kelja, 300 gr. mlevenog mesa, 1 jaje, 1 glavica
crnog luka, 2 čena belog luka,ulje,so,biber,3 kašike kuvanog pirinča,
2 kašike rendanog kačkavalja,aleve paprike,seckan peršunov list.
Listove kelja odvojiti iseći koren i prokuvati desetak minuta u slanoj
vodi. Čim listovi omekšaju izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.
Na ulju propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka i 2 čena belog luka.
Dodati meso,začin,so, biber i na kraju prokuvan pirinač.U to dodati malo
aleve paprike, seckan peršun i rendan kačkavalj.Ko voli može i sitno seckana
slaninica.Na kraju umešati 1 celo jaje. Sa tako dobijenim filom filovati
listove i uvijati sarmice. Složiti u posudu za kuvanje i naliti sa vodom.Kada
provri smanjiti i tiho kuvati.Pri kraju dodati jednu kašiku soka od paradajza
i sa malo vode razmućenu kašičicu brašna i malo aleve paprike.
Služiti uz kiselu pavlaku.
|