SARMICA OD ZELJA
Potrebno je: 500 gr. mlevenog
mešanog mesa(svinjsko i juneće),
1 šoljica pirinča,glavica crnog luka, so, biber,aleva paprika varjača
brašna
i 4 veze zelja.
Zelje očistiti od drške, oprati i popariti
sa vrelom vodom da omekša ali da
se ne cepa.
Na malo ulja prpržiti sitno seckan luk ali da ostane beo i dodati
mleveno meso.
Prodinstati, posoliti,dodati malo bibera i
opran pirinač. U tu smesu razbiti
1 jaje. Sa tako dobijenim filom
filovati po dva lista zelja i uvijati male sarmice.
Slagati ih u posudu u kojoj će se kuvati. Naliti vodom da ogreznu
i kada provriju
smanjiti i tiho kuvati najmanje
1 sat.
Kada su kuvane zapržiti ih sa blagom zaprškom od ulja, brašna
i aleve
paprike. Prokuvati sa zaprškom i služiti sa kiselim mlekom.
|