Grčki pasticio
Potrebno je: 500 grama gotove testenine pene ili rigatoni, 400-500 gr.mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 5 dcl soka od paradajza, prstohvat šećera, lovorov list, ulje, biber, so po potrebi i malo origana
Za bešamel sos:
40-50 gr.putera 3 kašike brašna, 2 jajeta, 100 gr. izrendanog kačkavalja i oko 5 dcl mleka
Mleveno meso spremiti kao za lazanje.Na ulju i sitno seckanoj glavici crnog i belog luka
proprziti mleveno meso, dodati začine i sok od paradajza.Skuvati gusti sos.
Bešamel skuvati tako što se na puteru proprži brašno, doda mleko da se ne stvore
grudvice, posoli malo i u to se doda 2 umućena jaja ali tako da se prvo umute u činijici pa
se doda
par kašika vrelog sosa, izmeša i sipa u ostatak bešamel sosa i na kraju se doda rendan kačkavalj.
Pomešaju se barena testenina i 2 trećine bešamel sosa a ostatak bešamel sosa se ostavi da se prelije odozgo.
U posudu u kojoj ce se peći pasticio staviti prvo pola testenine sa
bešamelom, pa preliti sa sosom od mesa i odozgo ide druga polovina testenine sa
bešamelom.
Na kraju sve preliti sa ostatkom bešamela i rendanim kačkavaljem.Peći u
rerni 15 -20 minuta na 200 stepeni
|