GRČKA MUSAKA

Potrebno je: 3 veča patlidžana,500 gr.mlevenog mesa,1 veća glavica crnog luka,maslinovo ulje,1 čen belog luka,2 sveža paradajza ili sok od paradajza, peršun, so, biber, origano ,
lovorov list, 50 gr.putera, 30 gr.brašna, 5 dcl mleka, kesica parmezana ili 2 pune kašike narendanog parmezana, 2 cela jaja.
Isecite patlidžan, posolite ga i ostavite neka malo odstoji. Isperite ga vodom i osušite kuhinjskim papirom. Složite ga na pleh koji ste obložili pek papirom folijom i namazali sa malo maslinovog ulja,tek da se patlidžan ne zalepi. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta. Čim malo omekšaju vadite ih napolje iz rerne. Na maslinovom ulju propržite sitno naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte oljušteni i narezani paradajz ili sok od paradajza po svom ukusu, lovorov list koji posle izvadite napolje, biber, zgnječeni beli luk,so.Kada je je sve proprženo na kraju dodajte origana po svom ukusu i naseckan peršunov list.
Priprema bešamela: na rastopljenom puteru kratko da ostane belo propržite brašno,i sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne ali vodite računa da se ne naprave grudvice.
Ako je previše gusto dodajte još malo mleka. Posolite i dodajte malo bibera.
Kada se prohladi dodajte 2 jajeta i parmezan.
U vatrostalnu posudu redjajte red patlidžana, pa pola smese od mesa. Preko mesa ide ponovo red patlidžana i ostatak mesa, nakraju još jedan red patlidžana. Sve zalite pripremljenim bešamelom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220°C 20 do 30 minuta.