1.SLADOLED
OD ORAHA
1
polovina litre mleka, 2 jaja, 3 žumanceta, 250 gr.šećera, 2 kesice vanilin
šećera,
100 gr. proprženih i iseckanih oraha, 100 gr.šlaga i po želji rum aroma.
Umutiti jaja, žumanca i šećer.Doliti vrelo mleko i vanilin šećer,pa uz
neprestano mešanje kuvati na pari dok masa ne počne da se zgušnjava.
Skinuti sa vatre, po želji umešati rum aromu, iseckane orahe i šlag.
Razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
2.SLADOLED OD KARAMELISANIH ORAHA
4
žumanceta,150 gr.šećera, 60 gr.jezgra oraha,1 polovina litre mleka,kašičica
butera.
Na manjoj temperaturi u šerpi karamelisati 50 gr.šećera pa kad dobije
žutu
boju, dodati jezgra oraha, promešati, pa izručiti na plitak tanjir podmazan
buterom
i ostaviti da se ohladi, to je grilijaš.
Karamelisane
orahe - grilijaš istucati dodajući po malo mleka da se dobije
homogena masa.Penasto umutiti jaja prethodno zagrejana sa vanilom.
Staviti na tihoj vatri i kuvati dok krem ne počne da se zgušnjava.
Sjediniti sa orasima ,prohladiti pa staviti u zamrzivač.
3.SLADOLED
OD LEŠNIKA
4
žumanceta, 200 gr. šećera, 80 gr.lešnika, pola litre mleka.
Lešnike blago propeći u pećnici, pa kad se ohlade protrljati ih da se
skine
ljuska i istucati ih u avanu.
Staviti mleko da provri,skinuti ga sa vatre,dodati tucani lešnik,preklopiti
i ostaviti da se sasvim ohladi, razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
4.PUNČ
SLADOLED
4 žumanceta 150 gr.šećera, 2 dl.slatke pavlake,1 polovinu litre mleka,
1 dl.jakog čaja, čašica ruma.
Penasto umutiti jaja,uz mešanje polako uliti mleko, pa staviti na vatru
i
kuvati krem dok ne počne da se zgušnjava. Skinuti sa vatre ,umešati čaj
i
ostaviti da se prohladi.U hladan krem umešati blago umućenu pavlaku i
na
kraju rum. Razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
5.BANANA
SLADOLED
4 banane, 150 gr,šećera, 2 jaja, 4 dl.slatke pavlake, prstohvat soli.
Cela jaja penasto umutiti sa šećerom. Banane izgnječiti i proterati kroz
rešetku pa pomešati sa umućenim jajima. Na kraju umešati blago umućenu
pavlaku i prstohvat soli. Razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
6.KOKOS
SLADOLED
200
gr.kokosovog brašna, 4 žumanceta,150 gr. šećera, pola litre mleka.
Kokos preliti mlekom,dobro promešati i ostaviti da stoji 1 sat. ,pa dobro
stiskajući procediti kroz čistu gazu. Mleko zatim skuvati i skinuti sa
vatre.
Penasto umućena žumanca sa šećerom postepeno sjediniti sa mlekom ,staviti
na
vatru i kuvati dok ne počne da se zgušnjava.
Skinuti sa vatre i kada se ohladi razliti u posudu pa staviti u zamrzivač.
7.SLADOLED
OD JAJA
5 jaja i 5 kašika šećera izmutiti zajedno ,dodati 100 gr. šlag kreme 300
gr. i 300 ccm mleka i ponovo izmutiti sve zajedno.
Napraviti dve podjednake polovine u dva suda. U jednu polovinu se stavi
nes
kvik i 100 gr.rendane čokolade. U drugi deo isecka se suvo groždje, otprilike
100 gr.
Sipa se u posude za zamrzivač i ostavi se da zaledi.
8.SLADOLED
OD LIMONTUSA
U
litru mleka staviti 0,5kg. šećera da vri 30. minuta. Kada se ohladi da
bude mlako
dodati 2 ravne kašičice limontusa, lepo i dugo mešati, pa staviti u zamrzivač
do upotrebe.
Dobija se bela, gusta masa kao mast. Kada vam zatreba sladoled izmutite
100 gr.šlag kreme i dodavati kašiku po kašiku ledene mase, po ukusu.
9.SLADOLED
OD KAFE
150 gr.šećera, kašičica instant kafe, kašičica gorkog kakaa, 2 jaja
250 gr.šlag kreme ,250 ccm.mleka plus čaša mleka.
Dobro umutiti cela jaja sa šećerom, umešati kafu i kakao i još malo mutiti.
Uz mešanje dodati mleko i ulupanu pavlaku, razliti u posudu i staviti
u zamrzivač.
10.SLADOLED OD ČOKOLADE
4 zumanceta, 180 gr.šećera, 1/2 polovinu litre mleka, 100 gr. čokolade
za kuvanje,
šipka
vanile ili vanilin šećer.
Mleko
skuvati sa vanilom, skinuti sa vatre, poklopiti ostaviti malo da odstoji.
Umutiti žumanca sa šećerom pa ih uz mešanje dodati u mleko iz kojeg je
izvadjena vanilina šipka. Zatim dodati rastopljenu čokoladu sa nekoliko
kašika mleka.
Kada počne da se zgušnjava ostaviti da se ohladi, povremeno promešati,
pa proterati kroz cediljku. Razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
11.KARAMEL
SLADOLED
250
gr.šećera, 5 žumanceta, pola litre mleka, 1 vanilu
Mleko skuvati sa vanilom.Skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti malo da
odstoji.
Žumanca umutiti sa 170 gr.šećera. Preostali šećer karamelisati, pa postepeno
doliti mleko. Kada se otopi karamela dodati umućena žumanca.Na tihoj vatri
kuvati, ali ne dozvoliti da provri. Kada počne da se zgušnjava skinuti
sa vatre, povremeno promešati.
Ohladjeno razliti u posudu i staviti u zamrzivač.
12.BOMBA
SLADOLED
6 jaja, 3 kesica šlaga i mleka po potrebi, 2 kesice vanilin šećera,
šaka proprženih mlevenih lešnika, kašika čokolade ili kakaoa u prahu.
200 gr.jagoda,malina ili kajsija.
Umutiti
mikserom jaja kao za tortu. Posebno umutiti šlag sa mlekom.Izmešati
i podeliti na 3 dela. Pleh podmazati uljem, pa naliti sva tri dela sladoleda.
Prvi
deo mlevene lešnike , pa zalediti, pa drugi deo sa čokoladom , pa opet
zalediti, pa
treći deo sa voćem ,pa ponovo zalediti, do služenja.
Po želji ukrasiti voćem, šlagom ili mrvicama čokolade.
13.GRUDVE
OD SLADOLEDA
Grudve
od sladoleda se prave tako što se vade kugle kašikom za sladoled, pa
se valjaju u kokosovo brašno, mlevene orahe ili rendanu čokoladu ,
pa se opet stave u zamrzivač da zalede.
14.SLADOLED
OD BRESAKA
Zrele
breskve oprati, oljuštiti pa iseckati. Odmeriti
dve šolje šećera pa ostaviti da odstoje. Zatim propasirati i izmiksati,
nacediti malo limunovog soka pa dobro izmešati sa pavlakom, i staviti
u frižider.Posle sat vremena hladjenja, lepo izmutiti i ponovo staviti
u zamrzivač. Ovaj postupak treba da se ponavlja više puta. Što se više
mutite to je lepši sladoled. Na isti način se pravi sladoled od bilo kog
voća.
15.SLADOLED
OD VANILE
4 žumanceta, 170 gr.šećera, pola litre mleka, šipka vanile i pola
kesice vanilin šećera.
U hladno mleko dodati šipku vanile i vanilin šećer ,oduzmi onoliko od
šećera koliko
dodaš vanilin šećera , da ne bude preslatko.
Staviti
na vatri da dodje do vrenja , ali da ne prevri. Skloniti ga sa vatre ,preklopiti
i ostaviti da odstoji malo. U mleko zatim uz neprestano mešanje postepeno
dodati penasto umućena žumanca sa šećerom i kuvati na tihoj vatri ali
paziti da ne prevri.
Kada
počne da se zgušnjava ,skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno
mešajući. Ako vam je dobilo grudvica procedite ga kroz krupniju cediljku,
pa ga sipajte u posudu i stavite ga da se zaledi.
16.SLADOLED
SA KISELOM PAVLAKOM
300
gr.šlag kreme, 200
ccm.mleka,150
gr.kisele pavlake
Mleko
izmutiti sa šlag kremom da bude lepa masa ,pa dodati kiselu pavlaku i
dalje
mutiti dok se ne sjedini lepo. Možete podeliti na pola pa dodati neko
sezonsko bobičasto voće ili u jednoj polovini par kapljica rum arome u
drugoj kakao u prahu ili nastružite čokolade za kuvanje. Sipajte u posude
,pa ostavite u zamrzivač do služenja.
KAKO
NAPRAVITI KASATO
Kasati
se prave tako što uzmemo sladolede koje najviše volimo.
Nauljamo neku duguljastu plastičnu posudu , pa stavimo prvi sladoled pa
ga zaledimo,
pa preko njega drugi sladoled pa ga zaledimo, pa treći pa ga zaledimo.
Pre služenja možemo da rastopimo čokoladu sa malo mleka, pa kada se malo
ohladi
premažemo četkicom kasato, pa dekorišemo šlagom, pa neko voće iz slatka.
|