MAŠTOVITA PECIVA
Sastojci za 8 osoba
Za testo
40g svežeg kvasca,500g brašna,100ml ulja,1 Vanilin šećer,2 jaja,So,100-200ml mleka
Za premazivanje 1 jaje

Pripremanje
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplome mestu 10-ak minuta.Brašno prosijte, napravite udubljenje u koje stavite ulje, šećer, vanilin šećer, malo soli i lagano istučena jaja. Sve promešajte i dodajte kvasac.
Dodavanjem toplog mleka izradite glatko testo i ostavite neka se diže 15-20 minuta. Nakon toga testo premesite, razdelite na jednake delove (kao veći orah) i svaki oblikujte u valjak. Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik
Stavite ih na namašćen i pobrašnjen pleh i ostavite neka se dižu 10-ak minuta. Premažite ih istučenim jajetom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 20 minuta
Ukoliko zelite drugacije oblike pecite u razlicitim kalupima za testo, ovako je jednostavnije i mnogo brže.