KUGLOF - Odličan
Osnovni sastojci:
3 jaja Šta se još može dodati:
1 čaša /od jogurta/ šećera
1 čaša jogurta Seckani bademi, lešnici...
0,5 čaše ulja Drugo suvo voće/ seckano
2,5-3 čaše brašna Sveže voće.( Višnje cele/ne mnogo/
1 prašak za pecivo Ako ne volite "vlažan" kuglof,
1 CEO limun /i sok i voće seckajte. Kada se rendaju
rendana kora / jabuke, kruške... Bude vlažan.)
100gr suvog groždja
100gr seckanih oraha
2 kašike kakaa
- Sve osnovne sastojke izmešati.
(ja umesto ulja, stavim 100gr margarina )
- Podmazati i brašnom posuti kalup.
Trebalo bi da se trećina testa odvoji i pomeša s kakaom, pa u toku sipanja u kalup, stavi izmedju dva svetla dela. Ja kašikom izvadim malo svetlog dela na dno kalupa, a kakao (i to više/ 2-3 kašike) grubo umešam na površini posude u kojoj je testo(pošto je testo žitko, kao gusto za palačinke). Kad sipam , prave se šare...
Da kuglof ne bi na sredini više narastao, dobro rasporediti testo - više po rubovima nego u sredini.
Rernu zagrejati na 200°C (ne mora biti sasvim ugrejana, kad stavljaš kuglof), a posle smanjiti na 180°C
Peći 30-35 min.
Još vruć kuglof, popraši prah šećerom sa dodatkom vanile.
Moja iskustva:
- Mera je za manji kalup, kad želim malo veći kuglof uzmem veću šolju i sve njome merim.
- Smanjim količinu šećera...
- Ceo čokoladni kuglof, sa komadicima lomljene cokolade za kuvanje i oko dve šake višanja, je odličan. Onda ne stavim suvo grožđe.
- Lepo je i kada ima više seckanog koštunjavog voća, bademi, lešnici, a i kada se doda neko suvo seckano voće, čak i ono egzoticno iz prodavnice zdrave hrane.
- Umesto limuna (soka i kore) - može narandža. Onda je idealna kombinacija badem (umesto oraha)
- Za svečane prilike kuglof prelijem rastopljenom tamnom čokoladom, a ukrasim belom.
|