KLOBUK
(dekoracija za sladoled ili voćnu salatu)
Ova
dekoracija se može napraviti kad se ima vremena i ostaviti da sačeka zgodnu
priliku. Može da stoji dugo, neće se istopiti, samo treba voditi računa
da se ne slomi.
Svako moze to napraviti i nije nikakva umjetnost ni filozofija u pitanju
a ne treba
ni spretnost. Uvjerit ćete se kad probate!
Ja sam lično koristila jednu ovalnu zdjelu za klobuk a prethodno sam je
obložila
pek papirom pa tek onda preko papira nanosila karamelizovani šećer. Onaj
komadić
putera ima valjda zadatak da se masa ne stvrdne previše brzo tako da možete
šarati
po papiru kako vam je volja. Probajte, vidjet ćete.
Uzmi šećera, otprilike 150 gr, i istopite uz neprestano miješanje. Masa
treba da se
istopi i nesme da zagori. Kad se otopio šećer, pred kraj ubaci komadić
margarina.
Nastavi miješati i odmah nanositi na, ranije pripremljenu zdjelicu obloženu
papirom.
Šaraj po volji i kad se ohladi, prevrni, izvadi papir i to je to.
|