Hobotnica pečena s krompiromhobotnica.jpg
Sastojci:
1 hobotnica (oko 1 kg)
1 kg krompira
1 veća glavica luka
3 čena belog luka
6 kasika maslinovog ulja
6 kasika običnog ulja
so, biber, ruzmarin
1 dl belog vina
Priprema hobotnice
Da bi meso hobotnice bilo mekano postoji, više načina pripreme.  Može se kratko (15-ak minuta) prokuvati u malo vode u koju se stavi pluteni čep kako bi hobotnica ispustila višak tecnosti  i sluzi. Najbolje je ipak zamrznuti hobotnicu, kako ne bi bila žilava nakon pečenja.
U odgovarajući pleh na hladno ulje staviti krompir i luk isecen na veće ploške. Na to staviti očišćenu i pripremljenu hobotnicu. Sve posuti ruzmarinom i malo posoliti. Pokriti aluminijskom folijom i peći uz dolivanje vodom na temperaturi 180°C oko 60 minuta. Pred kraj pečenja zaliti vinom i dodati seckani beli luk i peršun. Kratko zapeći bez folije. Ovako pripremljena hobotnica poslužuje se kao glavno jelo.