ŠVARCVALD
TORTA
Potrebno je: 100 gr. putera,100
gr. šećera,1 vanil šećer, 60 gr. prah šećera,4 jaja,100 gr. oljuštenih i samlevenih
badema,100 gr. čokoladeu prahu ili sitno rendane, 50 gr. brašna i 50 gr. skrobnog brašna
( ili 100gr. brašna) pola kesice praška za pecivo, 7-10 kašika višnjevače, malosoka od
višanja, pola litre slatke pavlake, višnje iz kompota 750 gr. ili sveže ocedjene
oko 500 gr. ili zamrznute,
malo rendane čokolade za ukras.
Posebno umutiti čvrst sneg od belanaca a u drugoj posudi penasto
umutiti puter,šećer
i vanil šećer pa dodati žumanca,badem ili
orahe,čokoladu u prahu,brašno i skrobin
sa praškom za pecivo.U to
lagano umešati sneg od belanaca. Kalup za pečenje
dobro namazati i
posuti brašnom pa izliti masu i peći 20-30 min. na 180-200
stepeni na
sredini rerne.Pečeno ohladiti i iseći na 3 kore.Pavlaku dobro umutiti
sa 60 gr. šećera u prahu.Na tacnu staviti donju koru pa je poprskati sa
višnjevačom
pomešanom sa malo soka od višanja ako ima,pa staviti deo šlaga oko 2 cm i preko
šlaga idu višnje(treba ih dobro ocediti).
Zatim ide druga kora a postupak je
isti. Nakon toga treća kora koja
se premazuje samo šlagom i sa strane celu tortu.
Ukrasiti je višnjama i rendanom čokoladom.
|