LINZER TORTA
Potrebno je: pleh za tortu prečnika 24 cm.200 gr. kristal šećera,200 gr.
putera,
200 gr. brašna,250 gr. samlevenih badema,1 kašičica kakaoa ili
čokolade u prahu,pola praška za pecivo,malo cimeta, 1 vanil šećer,
kora
od 1 limuna, 1 celo jaje i 1 žumance, 1 čep ruma ili višnjevače,
marmelada
od malina ili kajsija, 1 žumance.
Umutiti puter sa šećerom,
vanil šećerom, 1 celim jajetom i 1 žumancem,kakaom
ili čokoladom,
cimetom,rendanom limunovom koricom, čep ruma ili višnjevače,
brašnom sa pola praška za pecivo i mlevenim bademima.
Umesiti testo, ostaviti
1 sat u frižideru da se odmara.
Kalup za tortu podmazati puterom staviti
pek papir a rernu zagrejati.
Dve trećine testa razvaljati u pleh tako da
rub testa bude 2 cm. viši od dna.
Testo premazati sa marmeladom od malina
ili kajsija jedno 4-5 kašika.
Od preostalog testa na dasci razvaljati testo
oklagijom pa iseći trake koje
rešetkasto složiti na testo.Premazati rešetke
žumancetom i peći na
180-200 stepeni jedno 45 minuta.Na sredini pečenja
pokriti folijom
i pred kraj skinuti. U kalupu ohladiti tortu pa je ohladjenu
preneti na tanjir.
|