ESTERHAZI TORTA ili torta od lešnika

Kore: 12 belanaca, 120 gr. šećera,200 gr. iseckanih lešnika
i 40 gr. mlevenog keksa ili brašna.
Od ove mase ispeći 4 kore, svaku posebno, jedno desetak minuta
na 200-250 stepeni (za 1 koru ide 3 belanca,30 gr. šećera,50 gr.
lešnika i 1 kašika brašna ili keksa)
Fil: Od 1 l.mleka uzeti 1 šolju od bele kafe pa sa tim mlekom,6 žumanaca,
100 gr.kristal šećera i 160 gr. gustina umutiti smesu u koju potom postepeno,
koliko je potrebno, dodavati vrijuće mleko da bi se skuvao gust krem
(mleka manje od 1 litar). Ostaviti da se ohladi.Kada se žuti krem ohladio
u njega dodati prethodno umućena preostala 6 žumanca sa 150-200 gr.
šećera u prahu i 375-400 gr. putera. Zajedno umutiti u kremast fil.
Samleti 200 gr. prepečenog lešnika, pa tortu filovati na sledeći način:
kora, fil, posuti mlevenim lešnicima i tako redom dok se sve ne potroši.
Zadnja je četvrta kora. Torta se može cela isfilovati sa delom žutog fila
ili nekim drugim prelivom za torte.
Takodje može i ovako: mlevene lešnike umešati u fil i tako filovati ili
od lešnika i kristal šećera napraviti grilijaš koji treba samleti pa sa njim posipati.