BERNI TORTA

Umutiti 4 belanca sa 150 gr.šećera, dodati 4 žumanca.Zatim umešati 2 kašike tople vode, na vrh noža soli, struganu limunovu koricu, kesicu vanil šećera 100 gr. brašna i 100 gr. skroba i pola kesice praška za pecivo.Sve dobro umutiti i sipati u okrugao podmazan i brašnom posut pleh (oko 26 cm) Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 min. peći tiho.
Pečenu tortu ohladiti i preseći na pola.
Fil: skuvati žuti krem od pola litre mleka, 3 žumanca umućena sa 120 gr.šećera i 40 gr. brašna i kesicom vanil šećera. Voditi računa da fil ne bude redak.
Kada se ohladi umutiti ga sa 125 gr. putera. FIl staviti između 2 kore. i sa strane. odozgo tortu preliti sa glazurom od 125 gr. šećera u prahu i 50 gr. putera i ruma po želji da se dobije glatka masa. Sa strane tortu posuti sa prepečenim i samlevenim krupno lešnicima. Torta mora da odstoji 1 dan najmanje. Ovo je jedna od mojih 10 najomiljenih torti.
Takođe, ako je verovati istoričarima ,ovo je i najomiljenija torta čuvenog pisca Onore de Balzak