ŠTRUKLE
Za testo: 300 gr.
brašna, 1 jaje,kašika ulja,2 kašike belog vina,kašičica soli.
Malo mlake
vode.
Za nadev: 250 gr sira,50 gr putera,1 jaje, 2 kašike kisele pavlake.
Za preliv: oko
100 gr. rastopljenog putera i 1,5 čaša kisele pavlake.
Sa malo mlake
vode od svih sastojaka zamesiti testo i razvući 2 kore debljine pola prsta.
Obe namazati sa rastopljenim puterom(50 gr) i premazati nadevom od sira,
jaja i pavlake.Uviti kore u rolne i seći tupom stranom noža na komade
dužine 5 cm.Spuštati u kipuću slanu vodu i kuvati 8-10 min dok se ne podignu
na površinu.Vaditi ih rešetkastom kašikom i ređati u puterom podmazanu
posudu za pečenje.Preliti sa istopljenim puterom i kiselom pavlakom.
Ako vam je ostalo malo nadeva premažite ih i sa njim. Peći oko 20-30 min
na 200 stepeni.
ŠTRUKLE OD SIRA
500 gr. brašna,1
jaje,pola dcl.ulja,1 kašičica soli.
Nadev:500 gr. sira, 5 jaja,1dcl.kisele pavlake.so
Preliv za kuvane štrukle:70 gr. putera i 100 gr. prezli
Preliv za pečene štrukle: 3 dcl.kisele pavlake i 1 žumance.
Umesiti testo sa malo vode.Potom ga razviti na tanku površinu.
Poprskati sa otopljenim maslacem i filovati sa filom.Uviti i seći na
komade sa tupom stranom noža. Pre toga ivicom dlana kao za karate podeliti
pa onda nožem.Kuvati u slanoj vodi.
Vaditi i složiti u pleh. Posuti sa otopljenim puterom i pavlakom sa jajetom.Peći.Ako
hoćete samo kuvane onda ih skuvane preliti sa
proprženim na puteru mrvicama.
ZAGORSKI ŠTRUKLI
Zamesiti testo od
500 gr oštrog brašna, malo soli i 1 dcl mlake vode dok se ne dobije glatko
testo kao za pitu.Ostaviti testo da se odmori 30 min. Ne premazivati uljem.
U medjuvremenu napraviti fil od 500- 600 gr svežeg kravljeg sira i 2 jaja.
Testo razvući preko stolnjaka kao za pitu, odseći debele krajeve, nafilovati
preko cele jufke sirom, poprskati otopljenim puterom i smotati. Na svakih
6 cm udariti rukom kao karate udarac da se testo slepi, a zatim na tom
mestu raseći tupom stranom noža ili ivicom tanjira. Lopaticom ubacivati
štrukle u 2-3 litra posoljene, vrijuće vode i kuvati 10-15 minuta dok
isplivaju na površinu. Vaditi šupljom kašikom i preliti proprženim prezlama.To
su kuvane. Ako hoćete pečene, izvaditi i složiti u puterom namazanu posudu,
preliti sa malo rastopljenog putera i
1 kiselom pavlakom sa 1 jajetom.
|