Pogačice   sa slaninom i mladim lukom

Potrebno vam je: 2 šolje (250ml) i 1 puna kašika brašna,1 kesica praška za pecivo, 1 kafena kašičica šećera, soli po ukusu,100 g. putera iz frižidera,1 puna šolja rendanog kačkavalja,2 kom. mladog luka, 80 gr.mesnate slanine, 1 šolja mlaćenice (koja se pravi tako što se u  šolju sipa kašika soka od limuna i 2 dcl mleka i ostaviti da odstoji 5-10 minuta)

Priprema: Iseći sitno luk, slaninu na kockice, izrendati kačkavalj (ja koristim iriški). U posudu sipati i izmešati  brašno, kašičicu šećera, prašak za pecivo i malo soli (voditi računa ako je slanina slana). Puter iseći na kockice i ubaciti ga u  brašno i rukama ga drobiti zajedno sa brašnom dok se ne naprave grudvice. Smesa mora biti  grudvičasta. U to dodati sir, slaninu i luk. Promešati i dodati mlaćenicu. Sve to promešajte, tako što ćete samo preklopiti nekoliko puta. Kašikom vaditi smesu i ređati na pek papir sa razmakom, jer će testo da naraste. Pecite na 200-220 stepeni oko 15 minuta dok ne porumene.