Lisnata pogača sa sirom
Potrebno je: oko 500 gr. brašna, 2 dcl mleka, 2 jaja, 3 kašike ulja, kocka
svežeg kvasca, kašičica šećera, kašičica soli, 100 gr. putera, 250 gr. sira.
U 2 dcl mlakog mleka, sa malo šećera razmutiti kvasac i ostaviti da nadođe.
U posudi za mešanje sipati nadošli kvasac i mleko, kašičicu soli, 3 kašike ulja,
1 celo jaje i 1 belance izmešati i dodavati polako brašno dok se ne zamesi
meko testo koje se ne lepi za ruke.
Ostaviti testo da nadođe oko 1 sat.
Puter umutiti da može da se maže, a sir usitniti, ako je gust linuti malo mleka
da može da se maže preko putera.
Testo podeliti na 4 dela i svaki rastanjiti u pravougaonik debljine 1 cm.
Premazati jedan deo testa puterom i posuti sirom, pa preko njega staviti drugi
deo rastanjenog testa koji takođe premazati puterom i posuti sirom i treći deo
premazati puterom i posuti sirom. Četvrti deo ne mazati ničim.
Složeno testo razvući oklagijom u veći pravougaonik. Testo preseći prvo
na pola a onda svaku polovinu još 2 puta tako da se dobije 6 traka testa.
Svaku traku uvijati od polovine na jednu a drugu polovinu na drugu stranu.
Ne vući i rastezati trake.
Okrugli pleh premazati puterom. Iseći krajeve traka i izravnati ih pre uvrtanja
i stavljanja u pleh. U sredinu staviti prvi, krajnji deo testa koji se uvrne,
do njega sledeći i tako svih 6 traka. Pogaču premazati žumancetom
razmućenim sa kašikom mleka. Ostaviti na toplom mestu još oko pola sata.
Pogaču peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
|