ČESNICA
Potrebno je: brašno oko 1 kg, 1/2 litre tečnosti, mleka i vode( pola pola), 100 gr. putera,
1 kvasac, 1 prašak za pecivo, 2 ravne kašičice soli, 2 cela jaja i 1 za premazivanje.
Kvasac razmutiti u pola litre mlakog mleka i vode sa malo šećera i malo brašna i ostaviti da naraste.
U to dodati 1 prašak za pecivo, umućena 2 jaja , so i 100 gr.narendanog ili naseckanog putera i brašna ( oko 1 kg) koliko je potrebno da se zamesi meko testo koje se ne lepi.
Ostaviti da naraste. Kada testo naraste premesiti ga jos jednom i oblikovati pogaču.
Pre oblikovanja pogače, od testa odvojiti jedan deo za pravljenje pletenice kojom će se ukrasiti česnica. Staviti je u podmazanu tepsiju. Ostaviti jos pola sata da naraste. Premazati česnicu sa umućenim žumancetom i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
|