RUM ŠTANGLE

140 gr. putera, 6 žumanaca, 240 gr. šećera, 150 gr. brašna i sneg od
6 belanaca. Sipati u pleh i ispeći.
Fil: 26 kocke šećera ušpinuj i u to dodaj 300 gr. mlevenih oraha.
Kada se ohladi dodati 240 gr. putera, 2 velike kašike ruma i
4 štangle čokolade.Iseći okrajke kore i to sve izmešati sa filom.
Tako dobijen fil staviti preko kore . Preliti sa čokoladom.

RUM ŠTANGLE NA DRUGI NAČIN

Umutiti 5 belanaca sa 200 gr, šećera,dodati 5 žumanaca,
3 šoljice ulja,250 gr. brašna,sok i koru od 1 limuna.
Peći na umerenoj temperaturi.
Fil: Ušpinovati 250 gr. šećera sa malo vode,dodati pola margarina,
prokuvati, skinuti sa vatre pa dodati 200 gr. mlevenog keksa,
200 gr. oraha,3 kašike ruma, dobro promešati.
Može i 100 gr. suvog grožda. Sve to sipati toplo preko kore.
Preko fila ide fondan od 100 gr. prah šećera sa rumom i toplom vodom.